Wat moet ik kiezen in de kantine?Als het gaat om het maken van goede lunchkeuzes, gaat het niet altijd om de lunch die je thuis inpakt. Terwijl je controle hebt over wat er in je lunchpakket terechtkomt, wordt het soms een beetje moeilijker wanneer je moet kiezen uit de beschikbare opties bij de tuckshop, kantine, cafetaria of plaatselijk café.

Of je nu nadenkt over je eigen keuzes in de cafetaria op het werk of in de koffieshop verderop of aan de keuzes die je kind moet maken bij de tuckshop op school, het is goed om een beetje een idee te hebben hoe je wat kunt maken. goeie keuzes.

In de afgelopen jaren is er een druk geweest op het veranderen van de opties die worden aangeboden op schooltukwinkels om betere keuzes voor studenten weer te geven. Hieronder staan 3 samenvattingen van de richtlijnen die nu in verschillende landen worden ontwikkeld rond gezond eten op scholen en in schooltukwinkels, kantines en kantines.

Ten eerste heeft de onderwijsafdeling van de regering van Queensland in Australië een programma ontwikkeld met de naam Smart Choices, dat het voedsel dat wordt aangeboden aan studenten in hun tuckshops groen, amberkleurig of rood laat zien (weerspiegelt de kleuren van de verkeerslichten op de wegen).

Groene keuzes moeten worden aangemoedigd en gepromoot op scholen en het wordt aangemoedigd dat kinderen hiervan veel eten. De amberkleurige keuzes mogen het menu niet domineren en mogen niet in grote hoeveelheden worden aangeboden, kinderen wordt aangeraden deze zorgvuldig te selecteren. En tot slot, de rode keuzes mogen niet meer dan 2 keer tijdens de looptijd worden aangeboden en worden geclassificeerd als incidenteel.

Hoewel dit programma wordt geïmplementeerd op scholen in Queensland, bevindt het zich momenteel in een proeffase, die loopt van oktober 2011 tot juni 2015. Elk van de groepen heeft meer gedetailleerde beschrijvingen en dit kan de onderwijswebsite van Queensland zijn.

De regering van Singapore heeft ook een aantal voedingsrichtlijnen voor catering op scholen. Die van hen is een set van 10 stappen. Zij zijn:

De verkoop van dranken en desserts moet met minder suiker gebeuren - Commerciële producten die ze verkopen, moeten het Healthy Choice Symbol-logo hebben en zelfgemaakte keuzes moeten minder dan 7 g / 100 g product bevatten, geen kunstmatige zoetstoffen en geen zoetstof toegevoegd aan zelfgemaakte vruchtensappen.
Gefrituurd en geconserveerd voedsel mag niet meer dan één dag per week worden aangeboden en deze dag moet elke week dezelfde dag blijven.
Wanneer vetrijke ingrediënten worden gebruikt om voedsel te bereiden, moet ten minste de helft daarvan worden vervangen door de vetarme versie van het voedsel.
Bij het bereiden van voedsel moet gevogelte zonder vel en mager vlees worden gebruikt
Aangeboden rijstgerechten moeten minimaal 2 eetlepels groenten bevatten en noodlegerechten er moet minimaal 1 eetlepel groenten worden gegeven
De kantine of cafetaria moet elke dag minstens 2 soorten fruit verkopen
Saus, sauzen en soepen mogen niet worden geleverd, tenzij daarom wordt gevraagd en wanneer ze worden gevraagd, mogen niet meer dan 2 dessertlepels worden gegeven
Er moeten minimaal 2 werkende waterkoelers zijn in de kantine / cafetaria.
Volkoren- of volkorenbrood moet worden gebruikt om ten minste de helft van een sandwich te bereiden.
Beperk de verkoop van commercieel bereide frites, chips, koekjes, koekjes, cakes, broodjes en gestoomde pauzes tot die met het gezondere keuze-symbool of de gezondere snacksymboollogo's. (Gezondere keuze - eet alle voedingsmiddelen met mate, gezondere snack - beperk tot 2 porties per dag)
En Schotland heeft het Tuckshop-beleid, dat is gebaseerd op hun gids voor gezond eten, de Eat Well Plate.

Het verdeelt de items in de categorieën Hoog, Gemiddeld en Laag. Deze worden ook aangegeven door de kleuren rood, amber en groen. Ze stellen enkele normen vast voor voedingsstoffen binnen elk van deze categorieën. De eerste is de High-groep (aangegeven door de kleur rood) en per 100 g product zijn het voedingsmiddelen met meer dan 15 g suiker, 20 g vet, 5 g verzadigd vet en 1,5 g zout. De Medium-groep (aangegeven door de kleur Amber) heeft tussen de 5 en 15 g suiker, 3 en 20 g vet, 1,5-5 g verzadigde vetzuren en 0,3 en 1,5 g zout. En tot slot heeft de lage groep (aangegeven door de kleur groen) minder dan of gelijk aan 5 g suiker, 3 g vet, 1,5 g verzadigd vet en 0,3 g zout.

Hoewel al deze richtlijnen betrekking hebben op wat er op scholen wordt aangeboden, is dit een geweldige plek om te beginnen wanneer u besluit waar u aan moet denken bij het kopen van goede keuzes in de tuckshop, kantine, cafetaria of zelfs het plaatselijke café of de buurtwinkel.

Dus hier is een samenvatting van wat je moet kiezen in de tuckshop / cafetaria / winkel ...

Blijf bij versere, minder commerciële keuzes, aangezien deze minder snel verborgen suiker, vet of zout bevatten.
Zorg ervoor dat u iets kunt kiezen waarmee u uw lunch kunt balanceren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u iets uit alle voedselgroepen opneemt - een brood / ontbijtgranen, fruit, wat groenten, wat zuivelproducten en wat proteïne (vlees / gevogelte / vis of een vegetarische eiwitkeuze)
Kies een drankje met weinig of geen calorieën (water is het beste Kantineartikelen en bruisend water geeft het meer een traktatie!)
Let op de sauzen, mayonaise, boter / margarine, aioli enz. Als u zich ervan bewust bent of het gerecht deze bevat, voorkomt u onnodige calorieën.
Beperk of beter nog vermijd gefrituurd voedsel en kies volkoren / volkorenproducten naar keuze.
Door vast te houden aan deze principes, zal het de keuzes beperken die uw aandacht verdienen en vervolgens kunt u hieruit kiezen binnen wat uw smaakvoorkeuren bepalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *